Livet på landet

Livet på landet

Eget margarin

ReceptPosted by Inka Sat, December 10, 2016 07:30:02
Jag såg detta klippet och tänker pröva att göra själv. Vad är då inte bättre än att spara klippet här smiley
jag har räknat om det till vettigare mängd

rapsolja 1,10 dl
kokosfett 0,75 dl
mjölk 0,25 dl
äggula 0,25 dl (1 äggulor?)
morotsjuice 0,10 dl

bör ge ca 2,5 dl



Krusskräppa-Mjöl

ReceptPosted by Inka Sun, August 02, 2015 09:39:51
En LÄNK till hur man gör mjöl av krusskräppa

Eftersom detta ogräs beslutat sig för att växa på vårt indrän så har jag beslutat mig för att göra mjöl smiley

Det är viktigt att det är rätt sort LÄNK

Här kommer bilder från vår odling smiley


Gör egen vildjäst

ReceptPosted by Inka Wed, July 22, 2015 17:33:05
Hittade ett spännande recept hur man gör sitt egna vildjäst LÄNK

Det måste vara ekologiskt annars börjar det inte jäsa

Det är pyssligt att baka med hemgjord vildjäst. Det tar tid och man behöver hålla koll. Känns degen inte klar efter fem timmar fast det står i receptet att det är så lång tid det ska ta, då är det bara att vänta en stund till. En deg på vildjäst är just vild och gör lite som den vill.

Men. Är man det minsta experimentlysten och gillar att baka är vildjäst definitivt värt att prova. Dels för att jästen ger goda, aromatiska bröd med bra konsistens. Dels för att själva processen med att både göra och och baka med den är så trevlig, spännande rentav. Vildjästen håller dessutom flera veckor, kanske längre, i kylen och behöver inte matas som en traditionell surdeg för att överleva.

Glöm inte att använda ekologisk torkad frukt och helst ekologisk honung till jästen. Annars blir det ingen fart på den.

Till själva jästen behöver du:

125 g torkade, ekologiska aprikoser eller russin eller lite av varje
50 g honung, helst ekologisk
1/4 dl socker
2 1/1 dl ljummet vatten, 35-40 grader

Gör så här:

1. Blanda allt i en större glasburk, den ska vara fylld till max omkring tre fjärdedelar. Skruva på locket mycket löst, annars kan det bli så högt tryck i burken att den sprängs när frukten börjar jäsa. Du kan också täcka öppningen med bara en bit plastfolie.

2. Ställ burken varmt, till exempel ovanför ett element eller ovanpå kylen. Ruska lite försiktigt på burken morgon och kväll till. Du vet att jästen är klar när frukten flyter upp, det bubblar lite när du rör på burken, ett skum täcker ytan och det doftar sött och starkt ur burken. Det brukar ta från två till sex dagar.

3. När jästen är färdig, sila av vätskan och förvara i kylskåp (det är den du ska baka med). Frukten kan du äta upp. Men glöm inte att den innehåller alkohol.

Det går fint att baka både matbröd och vetebröd, typ kanelbullar, på vildjäst. Men som sagt, var inställd på att det tar några dagar från jäst till färdigt bröd. Det betyder naturligtvis inte att du behöver engagera dig i degen hela tiden, men den måste tittas till, matas och kanske vikas/knådas med jämna mellanrum.

Jag har provat att baka enligt bloggaren och bakboksförfattaren Martin Johanssons recept på bröd och bullar. Vill du hoppa över knådningsbiten så bjuder Matgeek på ett lite enklare brödrecept här. Gillar du bröd med frukt och nötter kan jag verkligen rekommendera att du till exempel slänger i ett par nävar uppblötta, hackade aprikoser och rostad, grovhackad mandel i degen. Krydda med ett par nypor kanel om du vill. Gott!