Livet på landet

Livet på landet

Hovar

HästarPosted by Inka Sun, June 28, 2015 09:27:02
Så har det hänt det som inte får hända. Jag har haft ute en barfotaverkare och har nu två ömma hovar hästar i hagensmiley

jag fick numret av min gravida barfotaverkare. till en ny barfotaverkare. Min gamla är jag nöjd med till 100% hon har verkat två hästar i månaden år mig i över ett år nu. Alltid jättebra resultat och fina hovar och aldrig en öm hov. Så som det ska vara, när hon planerar bokar hon en tid och så kommer hon och verkar oftast på helger.

Nu trodde jag den nya verkade på samma sätt efter som dom gått samma utbildning. Därför var jag inte som en hök över henne när hästarna veckades. Till min förvåning ville hon ha 4 veckor mellan verkningarna och bokade direkt in en tid nästa 25 juni, det blev lite mer än fyra veckor. Jag betalade henne 1000 kr för att hon verkade hästarna. 500 kr och häst ett ganska normalt pris.

Sen skulle hästarna ridas på kvällen, då var dom så ömma i hovarna att vi fick skippa ridningen. Nästa dag hade vi ute veterinären för vaccinering hon tittade också på hovarna och ordinerade en veckas vila. Efter en vecka är hästarna fortfarande korta i steget och jag kan bara hoppas på att hästarna blir bättre snart.

Jag ska longera dom i dag och se hur dom rör sig och om vi kan börja rida dom igen. Hästarna ska säljas och en är i slutet av utbildningen och klar för annons. Han skulle bara ut och hoppa lite på några små tävlingar. Nu försenas detta och mina drömmar om en ny häst denna gång en stor arbetshäst att rida dressyr på.

Den andra skulle börja ridas så hon försenas inte mer än dom veckor hästarna blir stående utan träning. Hur lång tid det blir återstår att se för hos mig tränas inga hästar med smärta. Just nu går dom i en mjuk hage.

Barfotaverkaren då? Jag tog kontakt med henne och avbokade tiden via FB jag känner att läget är för förtvivlat för att ringa. Jag älskar ju dessa hästar, är inne på hennes FB sida och ser att hon verkar enligt SANHCP. Bara det är att be om problem smiley dumma jag som inte kollade hennes bilder innan smiley Hon erbjöd mig att få låna boots, ja vist låt hästen gå i hagen med smärta 23 timmar. Rid sen hästen i en timma med boots men på en häst med spänningar i kroppen efter timmarna i hagen.

Skor kanske skulle vara ett alternativ. Vilket ner köp, jag har haft barfota hästar sen 1987 och aldrig några problem med hästarnas hovar. Jag har alltid hävdat hovarna är en indikator på hur hästen mår och rids. Därför vill jag ha hästarna barfota så jag ser hur hoven reagerar innan något annat går sönder.

Jag har också haft friska hästar genom åren.

Hovböld 1987
Mugg 1999
Kolik 2013
Det är det jag behövt ta ut veterinär för smiley och hela tiden har jag haft barfota hästar med mycket vistelse ute. På senare år har dom gått på lösdrift. Skor är inte något alternativ det heller utan det för bli vila.


Barfotaverkaren försökte ringa mig i går men då var jag inte nära telefonen och kunde svara. Tur var nog det för jag tror inte jag orkar prat med henne just nu. Jag kan bara konstatera att jag betalt för att mina hästar ska få ont smiley

Jag kan måste varna alla för SANHCP och alla andra metoder som går ut på att drastisk förändra hovform och över verkar hästarna.

Att ha barfota hästar är inget konstigt men verkar hoven efter hästens naturliga form och sen avslutar man med att runda av kanterna lite lätt. Men bara lite lätt avrundning hästarna ska inte gå på sulorna som mina gör i dag.

Troligen tar inte hästarna någon skada av detta och kommer snart tillbaka till sina riktig gångarter.

Jag har fått mig min läxa.

Ha en bra dag mina kära vänner.